· 

De mythe van de soulmate


Wat is dat toch dat we blijven zoeken en verlangen naar een maatje, een wederhelft, een soulmate? Onlangs keek ik een film en er werd een stukje geciteerd uit Plato's Symposium. Nu ben ik totaal niet het type dat filosofische boeken verslind en Plato in de boekenkast heeft staan, maar ik werd getriggerd door de mythe van Aristhophanes. Hij legt uit waarom we altijd maar op zoek zijn naar onze grote liefde en dat moest ik echt even met jullie delen!

 

De Mythe

Lang, lang geleden zagen wij mensen er heel anders uit. De mens was een wezen dat bestond uit 2 lichamen, met de ruggen tegen elkaar geplakt. We hadden twee gezichten die elk een andere kant op keken, 4 armen en 4 benen. Er bestonden drie combinaties: man-vrouw, man-man en vrouw-vrouw. Naast het mannelijke en het vrouwelijke geslacht, bestonden er ook nog mensen die iets van beide geslachten in zich droegen. Kan je het een beetje voor je zien?

 

Afbeelding: Sophie Luxton
Afbeelding: Sophie Luxton

Op een dag merkten de goden dat dit 'viervoetige wezen' nogal opstandig werd en oppergod Zeus besloot daarop om de mens te splitsen. We werden verscheurd en raakten letterlijk onze andere helft kwijt. Ziek en verloren bleven we zoeken naar onze andere helft, want we wilden niets liever dan weer compleet worden.

 

Volgens de mythe komt hier die onweerstaanbare drang vandaan om te blijven zoeken naar ons maatje. We willen weer 1 worden met de helft die we ooit zijn verloren en tot we deze persoon hebben gevonden blijven we zoeken.

 

 

 

Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal.
Zodra twee wederhelften elkaar weer hadden gevonden, gingen ze zo in elkaar op dat ze niet meer aan werken en eten toekwamen. Ze verloren zichzelf compleet in de liefde, raakten hun eigen identiteit kwijt en sommige stellen verhongerden zelfs.
Geinig detail: Daarom zou Zeus sex hebben uitgevonden, zo werd de honger naar elkaar even gestild en kon een koppel soulmates zich in elk geval weer even nuttig maken. Je kan zeggen wat je wilt, maar die Grieken hadden wel stijl ;)

 

Dit is even een hele korte versie van het verhaal, maar je snapt de strekking. Het mooie vind ik dat het in dit verhaal ook niet uitmaakt of je hetro, gay, of bi bent. We zijn allemaal op zoek naar hetzelfde. En dat dus duizenden jaren geleden geschreven, daar kunnen we tegenwoordig nog wat van leren...

 

Terug naar nu

Ondanks dat het een mythe is, zie ik wel veel overeenkomsten met de werkelijkheid. Hoeveel mensen zijn er wel niet (soms zelfs wanhopig) op zoek naar de liefde? En wat dacht je van de mensen die zichzelf volledig verliezen in een relatie? Sommigen overkomt het steeds weer opnieuw.

 

Mijn advies: zoek naar een gulden middenweg! Creëer mooie kansen, of sta er in elk geval voor open, maar ga niet als een wanhopige kip zonder kop te werk. Verlies jezelf niet in een zoektocht of een relatie, maar wees ook niet bang om volop van iets te genieten. Schat jezelf op waarde, zodat een ander jou ook op waarde schat. Wanneer je dit al voor elkaar hebt, dan ben je verder dan je denkt. Worstel je nog met deze dingen? Geen zorgen, ook jij kan dit onder de knie krijgen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Vitamine P - coaching & training, is gevestigd in Soest.
(omgeving Utrecht & Amersfoort)