Coaching

 

Bekijk jezelf eens door de ogen van je paard 

Vaak zijn we al zo gewend aan hoe we met onze paarden omgaan en werken, dat het een routine is geworden. Je paard weet in grote lijnen al wat er gaat gebeuren: jij komt aan met het halster, er wordt gepoetst, jullie gaan aan het werk, daarna volgt er een emmertje met wat eten en zodra je klaar bent met naverzorgen gaat je paard weer terug naar zijn maatjes.

Routine is fijn, zowel voor jou als je paard, maar hierdoor schakelt je paard al heel snel om naar de 'werkmodus'. In deze modus zal hij voornamelijk aangeleerd gedrag laten zien (keurig meelopen aan het halster, netjes stilstaan tijdens het poetsen, voetjes geven op commando, etc.) en hij zal veel minder reageren vanuit zijn natuur, zoals hij dat in de kudde doet. Maar hoe reageert je paard op jou wanneer hij niets hoeft en zich volledig vrij kan bewegen? En wat gebeurt er wanneer je vanuit een hele andere intentie met hem aan de slag gaat? Het is echt ontzettend interessant om eens op een andere manier naar je paard te kijken en bijzonder om te zien hij jou over jezelf kan leren. Na een sessie bekijk je jouw paard waarschijnlijk met hele andere ogen!

 

Geen paard, maar wel nieuwsgierig?

Dat kan ik me heel goed voorstellen! Gelukkig is het geen vereiste om een eigen paard te hebben, of überhaupt ervaring te hebben met paarden. Ook als 'leek' kan jij ervaren hoe het is om gecoacht te worden met behulp van deze geweldige dieren. Ik zorg voor een veilige setting op onze fijne locatie in Soest en je mag vervolgens samen aan de slag met Philo. Hij is rustig, vriendelijk en erg mensgericht, waardoor jij je al snel bij hem op je gemak zal voelen. Philo voelt haarfijn aan waar je vastloopt en wat je nodig hebt om weer in beweging te komen!

 

Wil jij:
 

o    Je paard beter leren begrijpen?
o    Meemaken wat een paard jou over jezelf kan vertellen door middel van zijn lichaamstaal?

o    Problemen (privé, op het werk of met je paard) tackelen en patronen doorbreken?

o    Af van je angst, onzekerheid of gepieker?

o    Meer duidelijkheid over een dilemma waar je mee worstelt?

o    Leren om niet elke keer weer in diezelfde verdomde valkuil te trappen?


Veelgestelde vragen

 

Hoe werkt dat coachen met paarden?

Je hebt waarschijnlijk al gelezen dat ik je help bij het 'vertalen' van de lichaamstaal van het paard en misschien vind je het maar een zweverig gedoe. Gelukkig kan het ook heerlijk praktisch zijn! Daarom leg ik graag uit hoe het coachen met behulp van paarden werkt.

Doordat paarden vluchtdieren, maar ook kuddedieren zijn, hebben ze het vermogen ontwikkeld om zowel ons gedrag, als onze gemoedstoestand aan te voelen. Je bent als paard immers afhankelijk van je inschattingsvermogen en je kuddegenoten om te kunnen overleven! Als een paard in de kudde ziek is en ergens door 'geblokkeerd' wordt, zal hij niet alert zijn op gevaar en niet (snel genoeg) kunnen vluchten. De rest van de kudde zal proberen om het zieke paard te helpen, door hem te beschermen en spanning over te nemen. Hoe eerder hij weer gezond is, hoe veiliger de kudde is! De spanning die ze over hebben genomen van het zieke paard, laten ze vervolgens los door te gapen, smakken, rollen of mest/urine te 'lozen'.

 

Zodra je een paard benadert staan jullie in contact met elkaar. Het paard zal direct merken dat je geen bedreiging voor hem bent en al snel ben jij voor hem het nieuwe lid van de kudde. Hij zal gelijk beginnen met het aftasten van de situatie en hier op reageren. Merkt een paard dat er ergens spanning of veel energie zit (pijn, rusteloze benen, stress, etc.), dan zal hij proberen om je te helpen door deze spanning van je over te nemen. Hoe beter jij in balans bent, hoe beter 'jullie kudde' functioneert en dat is voor een paard van belang om samen te kunnen vluchten en overleven! 

 


Maar hoe werkt dat dan als we dit met mijn eigen paard doen?

Wanneer jij je paard uit de kudde of uit stal haalt, zal hij al snel geneigd zijn om in 'werkmodus' te gaan (check hier wat ik daarmee bedoel). Dat willen we voorkomen, want tijdens een sessie wil je dat je paard zo natuurlijk mogelijk op jou reageert. Doe daarom vooraf aan de sessie niets met je paard, ga niet rijden of poetsen, maar pak hem pas vlak voor de sessie begint. We laten hem even zijn draai vinden en na een paar minuten ga je bij je paard staan en kijken we wat er gebeurt.

 

 

En wat doe jij dan als coach? 

Wij mensen zijn heel erg goed in denken. Veel mensen zitten dan ook te veel 'in hun hoofd' en vinden het moeilijk om te voelen. Maar door gevoel en emoties weg te stoppen, wil het nog niet zeggen dat het ook echt weg is. In tegendeel zelfs! Zodra het paard merkt dat er ergens een belemmering zit, zal hij hierop gaan reageren en met een paard naast je wordt het al een stuk lastiger om in het rationele denken te blijven hangen. Elke verandering in je lijf en in je emoties, is door het paard te voelen.

 

Als coach lees ik de lichaamstaal van het paard. Door te benoemen en te vertalen wat ik zie, kunnen we kijken wat dit bij jou losmaakt: nieuwe inzichten, herkenning, patronen, emoties, etc. Onderdruk je (onbewust) bepaalde dingen? Een paard prikt hier feilloos doorheen en dat zorgt ervoor dat je heel snel tot de kern komt. Een ervaring die je nergens mee kunt vergelijken en die ik daarom ook lastig uit kan leggen!

 

Uiteraard kan ik mijn ervaring als instructeur hierbij inzetten, wat erg goed van pas kan komen wanneer je vooral aan de band tussen jou en je paard wilt werken.

  

En na een sessie?

Hoe minder je nadenkt, hoe sneller je spontane 'eye openers' krijgt! Soms kan je bepaalde gebeurtenissen op het moment van de sessie niet plaatsen en valt het kwartje pas enige tijd later. Wees dus niet teleurgesteld wanneer je niet gelijk het antwoord vindt dat je zoekt, soms moet je jezelf even de tijd geven om het te laten bezinken. Het duurt meestal een week of 2 voordat alle informatie een beetje 'ingedaald' is!

 

 

Waar doe je dit?

Ik kom gewoon bij jou op locatie! Lekker makkelijk en voor je paard ook het meest relaxt.

Heb je zelf geen paard, of wil je liever met mijn paard werken, dan ben je natuurlijk van harte welkom bij mij op locatie in Soest.

 

 

Volg Vitamine P ook op Facebook en Instagram:

Vitamine P is gevestigd in Soest,
omgeving Amersfoort en Utrecht