· 

Ik kuste mijn coachee - Deel 2

(klik hier voor Deel 1)

 

Oud & Nieuw lag al even achter ons en inmiddels had ik een afspraak ingepland met 'de vriend in kwestie'. Ik was een klein beetje zenuwachtig omdat we hadden afgesproken om eerst een 1-op-1 sessie te doen. Normaal zet ik direct de paarden in, maar deze keer stond ik er alleen voor.

 

Gelukkig verliep alles als vanzelf. Zodra mijn vriend op de bank plofte zag ik hem als coachee en zag hij mij als coach. We gingen volledig op in de sessie. Maar jemig, wat werd hij belemmerd door gedachtes en patronen! Elke keuze die hij maakte, maakte hij aan de hand van wat een ander wellicht van hem zou kunnen denken of vinden. Iets doen omdat je dat zelf graag wilt, of omdat je er zelf blij van wordt? Dat was bijna ondenkbaar voor hem. Tegenover mij zat een intens verdrietige man, zonder zelfwaardering, zonder zelfcompassie en zonder zelfvertrouwen. Maar wat was hij dapper! Hij durfde zijn tranen te laten lopen en alles eruit te gooien wat hem dwars zat. 

 

Wanneer een coachee zo kwetsbaar is, kan ik altijd op de paarden vertrouwen dat ze hem of haar steunen, beschermen en troost bieden. In dit geval waren er geen paarden om hem te helpen, dus ik brak een regel; ik sloeg een arm om mijn coachee en vertelde hem dat het oké was, dat huilen oké was en dat we aan de slag zouden gaan om alles draagbaarder te maken.

 

Samen zochten we naar een krachtige zin die samen zou vatten wat hij graag wou bereiken. Na een tijdje kwamen we uit op Ik ben nummer 1! Dit was voor hem bijna niet hardop uit te spreken. Hij voelde vanuit zijn tenen dat dit was wat hij wou. Hij had geen flauw idee hoe hij dit kon bereiken, het leek hem zelfs praktisch onmogelijk, maar hij wou er volledig voor gaan!

 

We sloten de sessie af en ik vroeg hem of hij de volgende keer misschien bij het paard zou willen staan. Gewoon om eens te kijken hoe dat zou zijn. En wat een goede keuze was het van hem om de keer daarop bij Philo af te spreken. Niet wetende dat hij na die sessie nooit meer anders zou willen en wat voor een impact het op hem zou hebben.

 

Lees direct verder: Deel 3.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Vitamine P - coaching & training, is gevestigd in Soest.
(omgeving Utrecht & Amersfoort)