· 

Ik kuste mijn coachee - Deel 3

(Klik hier voor Deel 1 & Deel 2)
 

Het was zo ver, mijn coachee ging kennismaken met mijn paard Philo, mijn co-coach op 4 benen. Al snel gebeurde er van alles! Zo liet Philo duidelijk het verschil merken tussen doen alsof je zelfverzekerd bent en je daadwerkelijk zelfverzekerd voelen. Hij had volledig schijt aan mijn coachee, liet zich wel makkelijk meenemen, maar wou vervolgens niet meer stoppen. Zei je "Ho"? Ik verstond je niet zo goed, ik zie je ergens verderop wel weer!

Heel erg confronterend en herkenbaar voor de coachee. In het dagelijks leven kon hij mensen ook makkelijk meekrijgen, maar vervolgens gingen ze altijd keihard over zijn grenzen heen. Hij probeerde wel "Ho" te zeggen, maar daar werd niet naar geluisterd. Hij was niet overtuigd van zichzelf, vond zichzelf niet belangrijk, dus waarom zou een ander dan wel naar hem luisteren? 

 

Na deze sessie volgden er meer, want de Vitamine P bleek erg goed aan te slaan! We gingen aan de slag met het aangeven van grenzen, opkomen voor jezelf, ontdekken wat je waard bent, etc. Er waren steeds 2 onderwerpen die als een rode draad door de sessies liepen: Ik ben nummer 1 en NIVEA. Want wat wil jij nou echt, waar word jij gelukkig van? Niet je moeder, niet je werkgever, maar JIJ! Elke keuze die hij maakte werd beïnvloed door wat een ander op zo'n moment mogelijk van hem zou kunnen denken. Hij cijferde zichzelf volledig weg om een ander te pleasen. Liever zelf ongelukkig zijn, dan dat een ander mogelijk negatief over hem was.

 

Andere functie? Niet mogelijk, wat zouden zijn collega's van hem denken en zijn leidinggevende zou ontzettend teleurgesteld in hem zijn. Hij zou ze in de steek laten, iedereen zou vast boos worden en het zou een zooi worden, omdat zijn collega's minder kennis hadden dan hij.

 

Had een van zijn vrienden even z'n dag niet, of zag hij iemand boos kijken? Dat zou vast aan hem liggen! Hij piekerde zich vervolgens suf om te bedenken wat hij misdaan zou kunnen hebben.

 

Een date of een relatie? Als iemand hem überhaupt al leuk zou vinden (wat hij zich maar moeilijk voor kon stellen), dan zou hij alles op alles zetten om de perfecte man te zijn. Hij had er alles voor over om niet weer de verkeerde tegen het lijf te lopen en als hij beter zijn best zou doen, dan zou het uiteindelijk toch een keer goed moeten gaan?

 

Het was nooit in hem opgekomen dat mensen misschien wel helemaal niet zo over hem dachten, om gewoon eens aan iemand te vragen waarom hij zijn dag niet had, of om zichzelf te zijn wanneer hij een leuke meid had leren kennen. En stel dat iemand hem een keer een eikel zou vinden, zou dat dan echt het einde van de wereld betekenen?
En dan gingen we weer terug naar NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Twijfel je? Vraag het dan! Is dat moeilijk, confronterend en totaal buiten je comfort zone? Ja! Maar dat is nog altijd beter dan rond blijven lopen met al die nare gedachten, die waarschijnlijk helemaal niet eens waar zijn. Je raad het waarschijnlijk al, maar er zaten vaak emotionele en moeilijke momenten bij. Momenten waarop Philo alles haarfijn aanvoelde en hij mijn coachee keer op keer weer een stukje verder hielp.

 

Kan je je voorstellen hoe trots ik was toen mijn coachee vertelde dat hij voor zichzelf had gekozen en een andere baan had geaccepteerd? Of het moment waarop hij een roadtrip van ruim 3 weken ging maken, helemaal in zijn eentje (zijn mede-reisgenoten hadden afgezegd), gewoon omdat HIJ dat heel graag wou? "Schijt aan de rest, ík ben nu eens nummer 1!"

Maar toen kwam de klap op de vuurpijl...
Nog geen jaar geleden dacht hij dat de liefde niet voor hem was weggelegd, liefde die ik hem zo enorm gunde. Hij vertelde dat hij een geweldig leuke meid had leren kennen. Hij kon het nog niet helemaal bevatten, maar zij vond hem oprecht geweldig om wie hij was. En dat leidde tot het moment waarop ik mijn coachee kuste.

Al stuiterend van blijdschap en trots gaf ik mijn coachee, mijn dappere vriend, zeker een stuk of 4 dikke zoenen op zijn wang. Zo tof wat een portie Vitamine P en doorzettingsvermogen teweeg kan brengen. I love my job!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Vitamine P - coaching & training, is gevestigd in Soest.
(omgeving Utrecht & Amersfoort)