Coaching met paarden, lekker zweverig...

De anatomie van het paard voor dummies

Hier even een stukje theorie, want zo zweverig is het gelukkig niet:

Paarden zijn vluchtdieren, maar ook kuddedieren en hierdoor hebben ze behoorlijk goede zintuigen ontwikkeld. Met dit 6e zintuig kunnen ze moeiteloos ons gedrag en onze gemoedstoestand aanvoelen. Je bent als paard immers afhankelijk van je inschattingsvermogen en je kuddegenoten om te kunnen overleven!

 

Als een paard in de kudde ziek is, of niet lekker in zijn vel zit, is hij niet alert op gevaar en niet in staat om (snel genoeg) te kunnen vluchten. De rest van de kudde zal proberen om het zieke paard te helpen, door hem te beschermen en spanning over te nemen. Hoe eerder de 'zwakke schakel' weer gezond is, hoe veiliger de kudde is.

 

Zodra jij bij het paard gaat staan, zal hij gelijk beginnen met het aftasten van de situatie en gaat hij op jou reageren. Jij wordt als het ware onderdeel van de mini kudde! Hoe minder last jij hebt van spanning, stress of andere belemmeringen, hoe beter jullie mini kudde functioneert. En dat is precies wat het paard wil, want zijn instinct zegt dat hij jou nodig heeft om samen te kunnen vluchten en overleven.


Wat doe jij als coach dan?

Het paard doet misschien wel het meeste werk, maar gelukkig mag ik ook nog wat doen! Zodra het paard merkt dat er ergens een belemmering zit, of wanneer hij een verandering bij jou opmerkt, kan hij hier op verschillende manieren op reageren. Het is als het ware of het paard jou een spiegel voorhoudt. Als coach vertaal ik de lichaamstaal van het paard en samen met jou kijk ik wat we met deze info kunnen doen. 

 

Daarbij wordt het met een paard naast je een stuk lastiger om 'in je hoofd' (het rationele denken) te blijven hangen. Onderdruk je, misschien volledig onbewust, bepaalde dingen? Een paard prikt hier feilloos doorheen! Met andere woorden: je komt heel snel tot de kern en je word je bewust van gewoontes en (gedachte)patronen. Een paard voelt haarfijn aan waar je vastloopt en wat er nodig is om in actie te komen en dat is exact wat je nodig hebt om resultaat te boeken!


Vitamine P - coaching & training, is gevestigd in Soest.
(omgeving Utrecht & Amersfoort)