Coaching met paarden, dat is toch zweverig?

Hier even een stukje theorie, want zo zweverig is het gelukkig niet:

Paarden zijn vluchtdieren, maar ook kuddedieren en hierdoor hebben ze het vermogen ontwikkeld om zowel ons gedrag, als onze gemoedstoestand aan te voelen. Je bent als paard immers afhankelijk van je inschattingsvermogen en je kuddegenoten om te kunnen overleven!

 

Als een paard in de kudde ziek is, of niet lekker in zijn vel zit, zal hij niet alert zijn op gevaar en niet (snel genoeg) kunnen vluchten. De rest van de kudde zal proberen om het zieke paard te helpen, door hem te beschermen en spanning over te nemen. Hoe eerder de 'zwakke schakel' weer gezond is, hoe veiliger de kudde is!

 

Zodra jij bij het paard gaat staan, zal hij gelijk beginnen met het aftasten van de situatie en op jouw reageren. Jij wordt onderdeel van de mini kudde! Hoe minder last jij hebt van belemmeringen, hoe beter de kudde functioneert en dat heeft het paard nodig om samen met jou te kunnen vluchten en overleven.

 

Als coach vertaal ik de lichaamstaal van het paard. Zodra het paard merkt dat er ergens een belemmering zit, of wanneer hij een verandering bij jou opmerkt, zal hij hierop gaan reageren. Het is als het ware of het paard jou spiegelt.

 

Daarbij wordt het met een paard naast je, een stuk lastiger om in het rationele denken te blijven hangen. Onderdruk je (onbewust) bepaalde dingen? Een paard prikt hier feilloos doorheen. Daardoor kom je heel snel tot de kern en word je je bewust van gewoontes en (gedachte)patronen. Een paard voelt haarfijn aan waar je vastloopt en wat er nodig is om in actie te komen en dat is exact wat je nodig hebt om resultaat te boeken!