Help, mijn paard schrikt op buitenrit!

 

Een heerlijke buitenrit maken met je (bijrijd)paard, dat moet toch gewoon kunnen? Het antwoord is: Ja! Uiteraard kan dat! Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Als jouw paard schrikt op buitenrit, dan kan het een behoorlijke uitdaging zijn om een ontspannen ritje te maken. Misschien wil jij je schrikkerige paard verkeersmak maken, of misschien ben je zelf angstig geworden om naar buiten te gaan. Gelukkig kan je hier prima mee aan de slag.

 

Dus is het jouw grootste droom om in galop door het bos te rijden, maar breekt op zo'n moment het zweet je uit, of ziet je paard achter elke boom kabouters? Ik help je hier stap voor stap doorheen! We starten 'thuis' met de basis en als dat goed zit, kan ik je ook begeleiden in het bos (aan de hand, op de fiets, of samen met Philo). Het uitgangspunt is plezier, vertrouwen en ontspanning, zowel bij jou als bij je paard. Want ook voor jou is het mogelijk om uiteindelijk die ontspannen buitenrit met je paard te maken! 

 

Blijf niet langer dromen van een ontspannen buitenrit

In de bossen rondom Soest liggen kilometers aan prachtige ruiterpaden en als je wilt kan je hier uren rijden en dwalen met je paard. Met een beetje mazzel spot je zelfs een of meerdere reeën onderweg! In het filmpje hieronder zie je dat het zomaar kan gebeuren.

 

Dus als jij niet langer meer wil dromen van die ontspannen buitenrit, dan gaan Philo en ik heel graag samen met jou en je paard op pad. Paarden leren namelijk sneller met spannende/nieuwe situaties om te gaan als er een ander paard bij is waar ze zich aan op kunnen trekken en ook voor jou als ruiter is wat houvast lekker! De rit wordt uiteraard volledig afgestemd op jouw wensen en jullie niveau. Is jouw paard bang op buitenrit? Wil je oefenen met een schrikkerig paard verkeersmak maken? Vind je het spannend om in galop te gaan in het bos? Ben je bang geworden na een val van je paard? Geen probleem, jij kiest zelf waar je tijdens de rit aan wil werken.

 

Alles is mogelijk: van een rustig stapritje tot een gecontroleerde (ren)galop. We kunnen zelfs een tussenstop maken om een drankje te drinken bij het Theehuis in het bos. En mocht je een partner hebben die van mountainbiken houdt, dan kan deze met mijn man mee om het bos onveilig te maken!

 

 

Is jouw paard bang voor honden? Dan heb ik nog een goede tip!

Je bent absoluut niet de enige met dit probleem! Een paard is van nature een vluchtdier en een hond is van nature een jager. Het instinct van de hond zegt hem om ergens achter bewegende dingen aan te jagen, het instinct van het paard is natuurlijk om te vluchten. Je kan het de hond en het paard niet kwalijk nemen dat ze hun instinct volgen. Wat je wel kan doen is de dynamiek compleet veranderen! Dit is mijn ultieme tip wanneer jouw paard bang voor honden is: draai je paard met zijn hoofd richting de hond.

 

Als het paard ziet wat er op hem afkomt dan is het vaak al een stuk minder eng en door te draaien (het paard zijn benen zijwaarts te laten verplaatsen) breng je het paard van de vluchtmodus in de denkmodus. Als je je paard omdraait gaat de vaart eruit en de hond heeft dan geen 'prooi' meer om achteraan te jagen. Zo'n groot paardenhoofd dat zijn richting op komt is ook nog eens aardig intimiderend. Honden houden er meestal niet van als er iemand over hen heen buigt, ook niet wanneer een paard dit doet (en dat gebeurt al snel als ze een paard van voren benaderen). De meeste honden blijven daarom op een afstandje staan en druipen al snel af. Gebeurt dit niet, dan sta je zo in elk geval in een slimme positie waarin jij en je paard de situatie goed kunnen overzien en dat zorgt al direct voor meer ontspanning. Je geeft het paard op deze manier wat meer de regie over de situatie. Philo heeft het trucje inmiddels al aardig door. Als hij een hond aan ziet komen, dan wil hij er vaak al uit zichzelf naartoe draaien. Ik ben benieuwd hoe snel jouw paard het snapt, zet hem op!

 
Vitamine P is gevestigd in Soest, omgeving Amersfoort en Utrecht