Misschien ben je net begonnen met het rijden of trainen van een paard of misschien ben je al een doorgewinterde veteraan, we lopen allemaal wel eens vast. Ik weet helaas niet wie deze tips heeft geschreven, maar ik had ze zelf kunnen schrijven! In dit geval heb ik ze vertaald en aangevuld, hopelijk helpt het je verder.
Ik ken jouw paard niet... maar ik ken paarden!
Hier een paar dingen die ik heb geleerd waar je de meeste paarden, in de meeste gevallen mee kunt helpen. Ongeacht om welk probleem het gaat. Stiekem zijn heel veel van deze tips ook van toepassing op het oplossen van andere problemen.
1. DOE MINDER
Wat je ook doet, doe gewoon eens wat minder. Verwacht minder, reageer minder, gebruik minder kracht, minder contact, minder druk op de teugel of je touw. Minder druk van je been, minder sturen/duwen met je zit en gebruik minder geluid.
2. GEEF MEER
Meer geduld, meer tijd, meer voordeel van de twijfel. Meer rust, meer pauzes, meer beloning, meer kalmte, meer rust. Meer variatie en meer lengte in de hals.
3. DUMP JE EGO & LAAT DINGEN GAAN
Je paard probeert je niet in de zeik te nemen of dwars te zitten. Heb je het gevoel hebt dat hij dit wel doet? Vraag jezelf dan eens af waarom je paard die noodzaak zou voelen. Wat jij ziet als stout of dominant gedrag, is meestal gewoon een poging om jou iets duidelijk te maken: Ongemak, pijn, wantrouwen, onzekerheid, stress, angst. Geen van alles iets waarvoor je je paard 'op zijn plek' zou moeten zetten, of hem af zou moeten straffen.
4. TEL TOT TIEN
Zorg eerst dat je controle hebt over je eigen emoties, voordat je probeert de emoties van je paard onder controle te krijgen. Emoties veranderen je houding, beweging, mindset, intenties en we weten allemaal dat je paard dit aan jou teruggeeft (positief of negatief). Wanneer je emoties veranderen, verandert de hele dialoog met je paard!
5. WAAR 2 VECHTEN...
Dus in plaats van iets te vragen waardoor je paard in de weerstand schiet, begin je met het vragen van dingen waarvan je weet dat je paard dit kan. Vanuit daar bouw je op en ga je verder!
6. BASIS IS ALLES
Moeilijker werk is simpelweg een verzameling van verschillende basics, gelijktijdig uitgevoerd.
7. SLUIT PIJN NOOIT UIT
Pijn is nooit voor 100% uit te sluiten wanneer je blijft stuiten op ongewenst gedrag. Ongeacht hoeveel geld je al hebt uitgegeven en hoe goed je dierenarts ook is, in sommige gevallen blijkt pijn uiteindelijk toch de oorzaak te zijn.
8. RUST IS NET ZO BELANGRIJK ALS TRAINING
Te veel trainen kan net zo schadelijk zijn als te weinig of verkeerd trainen. Zorg voor voldoende rustdagen tussen je trainingen en stop op tijd met trainen (niet pas als je paard niet meer kan).
9. NEEM KLEINE STAPJES
De meeste problemen kunnen opgelost worden door een stapje terug te doen, de boel op te breken in kleine stukjes en daarna één voor één met elk stukje aan de slag te gaan.
10. NEEM DE TIJD
Misschien heb je het idee dat je (te) langzaam gaat, maar uiteindelijk bereik je hiermee op een fijne manier een stabiel resultaat. Als je te snel gaat, je paard overvraagt en stappen overslaat, zal je dit vroeg of laat terug op je bordje krijgen...
NOG EEN LAATSTE DING...
Met wetenschap valt niet te twisten, dus ook niet tijdens het trainen van paarden. Het maakt niet uit hoeveel medailles je hebt gewonnen, hoeveel mooie hulpmiddelen je gebruikt, of van hoeveel dure trainers je les hebt gehad; anatomie, biomechanica en wetenschap zijn niet optioneel. Train met dit in je achterhoofd, want een harde hand of een gespannen lichaam zullen werkelijk nooit een positieve uitwerking hebben op je training, je paard of jezelf.