Zoals je hebt gelezen zet ik graag paarden in als 'tool' tijdens het coachen. Vaak vinden mensen het een beetje zweverig, maar gelukkig kan het ook heerlijk praktisch zijn! Daarom leg ik graag uit hoe het coachen met behulp van paarden werkt.
Paarden zijn vluchtdieren, maar ook kuddedieren en hierdoor hebben ze behoorlijk goede zintuigen ontwikkeld. Met dit 6e zintuig kunnen ze moeiteloos ons gedrag en onze gemoedstoestand aanvoelen. Je bent als paard immers afhankelijk van je inschattingsvermogen en je kuddegenoten om te kunnen overleven!
Als een paard in de kudde ziek is, of niet lekker in zijn vel zit, is hij niet alert op gevaar en niet in staat om (snel genoeg) te kunnen vluchten. De rest van de kudde zal proberen om het dit paard te helpen, door hem te beschermen en spanning over te nemen. Hoe eerder de 'zwakke schakel' weer gezond is, hoe veiliger de kudde is. De spanning die ze over hebben genomen van dit paard, laten ze vervolgens los door te gapen, smakken, rollen of mest/urine te 'lozen'. Net zoals dat wij mensen spanning loslaten door te trillen, zweten, huilen, of door plots naar de W.C. te moeten om wat te lozen.
Zodra jij een paard benadert staan jullie in contact met elkaar en zal hij gelijk beginnen met het aftasten van de situatie. Hij merkt op wat er bij jou speelt en gaat daar ook op reageren. Jij wordt als het ware onderdeel van de mini kudde! Merkt een paard dat er ergens spanning of veel energie zit (pijn, stress, druk hoofd, etc.), dan zal hij proberen om je te helpen door deze spanning van je over te nemen. Want hoe beter jij in balans bent, hoe beter jij in staat bent om gevaar op te merken en dat is belangrijk voor het functioneren van 'jullie kudde'. Voor een paard is dat heel belangrijk, want een stabiele en veilige kudde zorgt voor grotere overlevingskansen en dat geeft rust.
Het paard doet misschien wel het meeste werk, maar gelukkig mag ik ook nog wat doen! Zoals je waarschijnlijk wel weet (en misschien al hebt gelezen) zijn wij mensen heel erg goed in denken. Veel mensen zitten dan ook te veel 'in hun hoofd' en vinden het moeilijk om te voelen. Maar door gevoel en emoties weg te stoppen, wil het nog niet zeggen dat het ook echt weg is. In tegendeel zelfs! Met een paard naast je wordt het al een stuk lastiger om in het rationele denken te blijven hangen (zie vraag 3).
Elke verandering in je lijf of in je emoties, is door het paard te voelen. Zodra het paard merkt dat er ergens een belemmering zit, of wanneer hij een verandering bij jou opmerkt, kan hij hier op
verschillende manieren op reageren. Sommige mensen ervaren het alsof ze een spiegel voorgehouden krijgen.
Als coach vertaal ik de lichaamstaal van het paard en samen met jou kijk ik wat we met deze info kunnen doen. Door te benoemen en te vertalen wat ik zie, kunnen we kijken wat dit bij jou losmaakt: nieuwe inzichten, herkenning, patronen, emoties, etc. Onderdruk je (onbewust) bepaalde dingen? Een paard prikt hier feilloos doorheen en dat zorgt ervoor dat je heel snel tot de kern komt.
Uiteraard kan ik mijn ervaring als instructeur hier ook bij inzetten, wat erg goed van pas kan komen wanneer je vooral aan de band tussen jou en je paard wilt werken.
Zodra je bij het paard staat, neemt het paard spanning van je over. Daardoor krijgt je reptielenbrein (ook bekend als de hersenstam) het sein "veilig" en voel jij je meer op je gemak. Het reptielenbrein is het deel van je hersenen dat zorgt voor de fight/flight/freeze reactie. Deze kickt in wanneer jij je ongemakkelijk of bang voelt. Hier heb je geen invloed op, dit gaat helemaal automatisch.
Wanneer jij je op je gemak voelt kan je meer gaan voelen wat er in je lijf gebeurt en pas wanneer je echt kan gaan voelen wat iets met je doet, gaan er kwartjes vallen. Tel daarbij op dat het paard altijd reageert op wat er echt speelt (hij laat zich niet door woorden om de tuin leiden) en voor je het weet ben je al een heel eind verder om hetgeen op te lossen dat jou belemmert!
Het is alleen aan mij om te zorgen dat jouw reptielenbrein dat seintje 'veilig' blijft ontvangen zodat je niet blokkeert. Easy, toch? ;)
Wanneer jij je paard uit de kudde of uit stal haalt, zal hij al snel geneigd zijn om in 'werkmodus' te gaan (check hier wat ik daarmee bedoel). Dat willen we voorkomen, want tijdens een sessie wil je dat je paard zo natuurlijk mogelijk op jou reageert. Doe daarom vooraf aan de sessie niets met je paard, ga niet rijden of poetsen, maar pak hem pas vlak voor de sessie begint. We laten hem even zijn draai vinden en na een paar minuten ga je bij je paard staan en kijken we wat er gebeurt.
Hoe minder je nadenkt, hoe sneller je spontane 'eye openers' krijgt! Soms kan je bepaalde gebeurtenissen op het moment van de sessie niet plaatsen en valt het kwartje pas enige tijd later. Wees dus niet teleurgesteld wanneer je niet gelijk het antwoord vindt dat je zoekt, soms moet je jezelf even de tijd geven om het te laten bezinken. Het duurt meestal een week of 2 voordat alle informatie een beetje 'ingedaald' is!
Ik kom gewoon bij jou op locatie! Lekker makkelijk en voor je paard ook het meest relaxt.
Heb je zelf geen paard, of wil je liever met mijn paard werken, dan ben je natuurlijk van harte welkom bij mij op locatie in Soest.