Wat is de Franklin Methode?

 

Verbeter je rijden door je gedachten te veranderen!

 

Sinds 2021 ben ik Franklin Method Equestrian Trainer. Inmiddels ben ik Spine en Leg trainer, secretaris van de FME Vereniging en voor 2023 staat Shoulder Trainer op de planning.

 

De Franklin Methode kennen de meeste mensen als het rijden met 'die ballen en banden', maar het is nog veel meer dan dat! Het is een een super mooie manier om je bewuster te worden van je lichaam en je gedachten. Je merkt al heel snel wat voor een invloed dit heeft op je paard, je manier van rijden en natuurlijk op je manier van bewegen en je mindset in het dagelijks leven. Want bewegen en denken doe je niet alleen op je paard, dat doe je de hele dag door!

 

Het leuke aan deze methode is dat je zowel op het paard, als naast het paard lekker kan oefenen. We werken met jouw mogelijkheden, niet je onmogelijkheden. En hoe beter je in je dagelijks leven leert bewegen, hoe makkelijker je dit ook op je paard kan toepassen! Voor mij is dit dan ook een mooie stok achter de deur om niet alleen met mijn houding en mindset bezig te zijn wanneer ik aan het rijden ben, maar om ook op andere momenten hier even bij stil te staan. Dat voel ik terug in het zadel, waardoor ik gemotiveerd blijf om mezelf te blijven verbeteren! Want als je het voor jezelf niet wilt doen, dan toch zeker wel voor je paard?

 

Franklin Method Equestrian

Misschien ken je de Franklin Methode al vanuit de dans- of yogawereld. Maar om als mens op een goede manier te kunnen bewegen op een paard, daar komt ontzettend veel bij kijken. Sinds een aantal jaar heeft de Franklin Methode daarom een aparte afdeling specifiek gericht op de paardensport: Franklin Method Equestrian.

  

De Franklin Methode is meer dan alleen het gebruik van de Franklin ballen en banden in het zadel. We maken gebruik van mentale technieken, visualisaties, didactiek en het werkelijk ervaren van hoe je lijf in elkaar zit (je anatomie en biomechanica). Het beste resultaat met de ballen (en banden) krijg je door het te combineren met de zogenaamde Franklin Method Equestrian toolbox. Alles wat je leert is wetenschappelijk onderbouwd en veel methodes worden tegenwoordig ook gebruikt door topsporters in de meest uiteenlopende soorten sporten.

Alleen instructeurs die zijn opgeleid door Franklin Method Equestrian mogen op deze manier lesgeven. Als Franklin Methode Trainer volg je een opleiding van minimaal 10 dagen en moet je elk jaar je kennis opfrissen. Alle ins en outs over de verschillende certificeringen kun je hier lezen

 

Door te rijden volgens de Franklin Methode werk je aan:

Bewustwording
Voelen wat er in je lijf en je hoofd gebeurt en wat voor een invloed dit op jou en je paard heeft.


Balans, stabiliteit en mobiliteit
Moeiteloos en soepel de bewegingen van je paard kunnen volgen, in alle gangen. Door te werken aan een onafhankelijke zit, zit je stiller, steviger en veiliger op je paard.

 

Coördinatie en symmetrie

Moeiteloos je hulpen geven en beide zijden van jezelf èn je paard gelijk belasten.

 

Het uiteindelijke resultaat

In balans en harmonie bewegen met je paard, doordat je je bewust bent van hoe je beweegt en denkt.

 

 

Franklin Methode lessen en workshops

Ben je enthousiast geworden en wil je graag ervaren wat de Franklin Methode voor jou kan betekenen? Dan adviseer ik je om een les van 45 of 60 minuten in te plannen.

Als het mogelijk is begin we lekker op de grond, zodat we een mooie basis kunnen leggen voor je op je paard stapt. Soms is het ook nodig om je paard eerst even te laten wennen aan de ballen en banden (uiteraard werken we hier alleen mee als dit veilig kan). Is het niet mogelijk om op de grond te beginnen? Geen nood, dit is niet noodzakelijk. 

 

Naast dat ik privéles geef in de Franklin Methode, is het ook mogelijk om de diepte in te gaan en een actieve workshop te volgen! Ik kom graag bij jullie op stal, maar je kan ook bij mij op locatie komen.

 

Vitamine P is gevestigd in Soest, omgeving Amersfoort en Utrecht