Paardrijles

Soms kan het gebeuren dat jij en je paard niet meer op dezelfde golflengte zitten. Je hebt geen plezier meer in het rijden en bent klaar om de handdoek in de ring te gooien. Je baalt als een stekker van de situatie en eerlijk gezegd is het op dit moment ronduit kl*te (want hey, zo is het toch gewoon?).

Het zal je verbazen hoeveel mensen hier last van hebben, maar ze schamen zich hier vaak ontzettend voor. Paardrijden hoort toch altijd leuk te zijn? Dus suck it up, gewoon doorgaan en misschien gaat het vanzelf over. Maar wat als: 
  • Je geen vertrouwen meer in je paard hebt, of je paard niet meer in jou?
  • Je angstig bent geworden en niet meer kan genieten van je paard of van het rijden?
  • Je paard overal van schrikt, of angst heeft voor hele specifieke dingen en jij er zelf niet uitkomt?
  • Je gefrustreerd raakt en het gewoon niet gaat zoals je wilt?
  • Je soms twijfelt om maar gewoon helemaal te stoppen met paardrijden?
  • Je (met pijn in je hart) op het punt staat om je paard te verkopen?

Wat de oorzaak ook is, als je op een van deze punten bent aanbeland dan kan je wel een steuntje in de rug gebruiken. Geef jezelf en je paard nog een kans, want het kan écht anders.

Wil je de angst voor eens en voor altijd overwinnen? Ga dan niet alleen op het paard aan de slag, maar ga ook werken aan jezelf, want dat is waar de angst begint. Ik heb een training ontwikkeld waarin jij blijvend met je angst om leert gaan en je zelfvertrouwen een enorme boost krijgt, waardoor jij straks weer ontspannen en met zelfvertrouwen op het paard zit. Dit kan ook heel mooi gecombineerd worden met de rijlessen!

 

Paardrijden met zelfvertrouwen en plezier

Meestal is het vrij duidelijk wat er aan de hand is, maar soms zullen we even moeten zoeken naar de oorzaak en de oplossing voor het probleem. Samen kijken we waar de knelpunten liggen en hoe we dit aan kunnen pakken, zodat jij en je paard weer plezier krijgen in het werken met elkaar. Klinkt goed toch?

 

Ik daag jou en/of je paard uit grenzen te verleggen en angst onder ogen te zien, maar uiteraard gaat alles op jullie tempo. Kleine stapjes vooruit, zodat we een stabiel eindresultaat neer kunnen zetten, waarin jullie in verbinding en balans samen vooruit kunnen. Het uitgangspunt is vertrouwen, plezier en ontspanning!

 

 

Teamwork met je paard

Ik ben gek op teamwork! Ik wil dan ook samenwerken met jou en je paard, we doen het met zijn allen en jij hebt zelf een hele actieve rol in wat je wil leren en waar je aan wil werken. Wat ik je wel alvast kan verklappen is dat we altijd terug gaan naar de basis. Wat gaat er al wel goed en waar lopen jij en je paard vast?

 

Soms zit het in de basis van de africhting, denk hierbij bijvoorbeeld aan het paard op eigen benen (durven) laten lopen. Je paard helpen bij het zoeken naar balans en bij het aannemen van een houding die past bij zijn bouw. De biomechanica van het paard, of bewegingsleer zoals dat 'vroegah' werd genoemd, vind ik dan ook enorm belangrijk en interessant. Is je paard onzeker over zijn lijf en is hij niet goed in balans? Dan kan het zijn dat hij in de basis al meer gespannen is en daardoor sneller schrikt. Net als dat jij ook minder kan hebben wanneer je niet goed in je vel zit. De onbalans hoeft niet perse in het lijf van je paard te zitten, maar kan ook komen doordat jij zelf niet goed in balans met je paard kan bewegen!

Een ander belangrijk punt in de basis is de communicatie, of eigenlijk de miscommunicatie. Misschien ben je niet duidelijk genoeg richting je paard, of misschien ben je iets té duidelijk. Begrijp jij je paard, weet jij wat hij nodig heeft en begrijpt je paard jou? Soms speelt het alleen onder het zadel, maar het kan ook zijn dat je eerst met grondwerk aan de slag moet.

 

Standaard methodes of een quick-fix, daar doe ik niet aan. Iedere combinatie is uniek, dus ik lever alleen maatwerk. Geen symptoombestrijding en slimme trucjes, maar samen keihard werken aan teamwork!

 

Vitamine P is gevestigd in Soest, omgeving Amersfoort en Utrecht