Grondwerkles

 

Grondwerk, voor mij is het de basis voor het werken met paarden. Gaat er iets niet helemaal lekker, wil je iets finetunen, of wil jij je paard iets nieuws leren? Ga dan eens terug naar de grond!

Ik zie grondwerk dan ook niet als een methode, maar als een verzamelnaam voor alles wat je op de grond doet met je paard. Denk hierbij aan:

  • Meelopen aan de hand
  • Netjes stilstaan (tijdens het opstappen of op de poetsplaats)
  • Een basis leggen voor het werk onder het zadel
  • Trailerladen
  • Verkeersmak maken
  • Conditie en spieren trainen
  • Schrik- en obstakeltraining
  • Een stukje spel en afwisseling, en ga zo maar door!

  

Het is dus niet alleen voor jonge paarden, maar voor paarden van alle leeftijden. Nu gaat het hierboven vooral over de resultaten, de dingen die je wilt bereiken. Maar vaak komt dat in de basis neer op:

  • Een band goede band opbouwen met je paard.
  • Oefenen met leiderschap en zorgen voor wederzijds respect en vertrouwen.
  • Je paard bewust maken van zijn lijf en hem hier meer controle over geven.
  • Zelf ook bewust worden van je houding, mindset en energie.

Daarnaast is grondwerkles voor kinderen ook ontzettend leuk en leerzaam. Zo kunnen ze spelenderwijs leren over hoe een paard in elkaar zit en hoe je daar nou op een goede en veilige manier mee om kan gaan.

 

 

Grondwerk voor meer ontspanning en zelfvertrouwen

Hoe enorm jij je best ook doet, je blijft maar gespannen en onzeker bij je paard. Hartstikke kak, want je weet zelf ook wel dat je heel veel van deze spanning doorgeeft aan je paard. Dat gebeurt al op de grond, maar de impact is nog groter wanneer je op je paard zit. Je bent super alert, probeert overal op de anticiperen en alles in de hand te houden. Wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst écht plezier gehad bij je paard (zonder je ergens druk om te maken of beren op de weg te zien)?

 

Als je maar gespannen en angstig genoeg bent, dan kan je zelfs een bom-proof paard compleet van de leg krijgen! Hoe fijn is het dan om even de druk van de ketel te kunnen halen? Niet meer die verplichting van het rijden, niet meer die strijd tegen de steeds groter wordende spanning en angst, maar even op een andere manier werken met je paard. Enne, daar krijgt 'ie niets van hoor. Sterker nog, het is hartstikke goed voor jou en voor je paard (lees het stukje 'Rijden of Grondwerk' maar eens). Op de grond aan de slag gaan met je paard voelt vaak een stuk fijner en veiliger.

  • Je paard kan er niet met jou vandoor gaan.
  • Je kan niet van je paard vallen.
  • Je kan op een afstandje zien hoe je paard ergens op reageert.
  • Je krijgt handvatten op de grond, die je straks onder het zadel kan gebruiken.
  • Je bouwt je zelfvertrouwen op en krijgt weer plezier in het samenwerken met je paard.

Gaat dit allemaal goed? Dan kan je langzaam aan de overstap maken van grondwerkles naar rijles. Ik zal je dan ook regelmatig uitdagen om je grenzen te verleggen (het wordt me vooraf meestal niet in dank afgenomen, maar het gevoel van overwinning en de trots daarna is het allemaal waard). Dit doe ik natuurlijk alleen als ik zeker weet dat jij en je paard hier ook écht klaar voor zijn. Zo werken we samen, stap voor stap, aan een stabiele basis waar je altijd op terug kan vallen!

 

Grondwerk voor sensibele paarden

Grondwerkles voor sensibele paarden

Heb jij een angstig, onzeker, schrikkerig, reactief en/of sensibel paard? Raak je helemaal gefrustreerd en moedeloos van zijn gedrag? Dan heb ik het bijvoorbeeld over:

  • Het schrikken van bakkabouters;
  • In het bos een sabeltandtijger achter elke boomstronk zien;
  • Wegspringen van een blaadje of een opvliegende vogel;
  • Angst voor water of een spray;
  • Spanning wanneer je paard alleen in de bak is;
  • Of juist spanning wanneer er veel paarden in de bak zijn.

Ik weet hoe vervelend dit kan zijn, mijn paard (zie foto) was ook zo en nog steeds heeft hij wel eens van dit soort buien. 

 

Gelukkig is hier heel goed aan te werken met grondwerk. Bij sensibele paarden is het reactieve deel van hun hersenen vaak sterk ontwikkeld. Hartstikke handig wanneer je in het wild moet vluchten, niet zo handig in onze 'mensenwereld' waar wij van alles met ons paard willen doen.

 

Met grondwerk kan je je paard leren om anders op dingen te reageren, om hem na te laten denken in plaats van te vluchten. Zodra je paard meer zelfvertrouwen krijgt en snapt dat hij zelf invloed heeft op de situatie, dan volgt er ook meer ontspanning. Als je paard steeds meer manieren leert om te ontspannen in plaats van te vluchten, dan kan hij prikkels beter verwerken en zal de spanning ook minder opbouwen. Hierdoor krijg je minder schrikreacties en de reacties zullen ook steeds kleiner worden.

 

Op de grond kan je op een veilige manier onderzoeken wat je paard allemaal spannend vindt en vervolgens kan je hem leren hoe hier mee om te gaan. Heb je dat op de grond onder controle? Dan kan je dit ook gaan toepassen onder het zadel! Ongeacht in welke situatie jullie je bevinden, of je nu in de bak bezig bent of met je paard in het bos bent, je kan altijd terugvallen op deze basis.

 

Grondwerk of rijden?

Nee, grondwerk én rijden! Grondwerk is een super mooie aanvulling op je trainingsprogramma, het zorgt voor een stukje afwisseling en ik pak het dan ook zeker 2x in de week mee. Het is een fijne manier om je paard te trainen zonder dat hij jou hoeft te dragen en daardoor kan hij vrijer bewegen. Ondertussen werk je ook gelijk aan jullie teamwork en raken jullie steeds beter op elkaar ingespeeld.

 

Het grote voordeel van het werken vanaf de grond is dat je je paard veel grotere en duidelijkere hulpen kan geven dan onder het zadel. Vervolgens kan je de hulpen steeds kleiner maken en als je de basis op de grond goed voor elkaar hebt, dan wordt het ook makkelijker om deze oefeningen onder het zadel te vragen.

 

Een ander groot pluspunt is dat je heel goed kan zien wat er gebeurt in het lijf van je paard. Hoe draagt hij zichzelf, loopt hij scheef, laat hij overal mooi los in zijn lijf en aan welke punten moet je dus nog wat extra aandacht besteden? Maar je kan grondwerk bijvoorbeeld ook gebruiken om je paard los te werken voor je gaat rijden!

 

Als je eenmaal snapt hoe het in de basis werkt, dan kan je grondwerk ontzettend veelzijdig inzetten. Hier heb je niet alleen thuis profijt van, maar ook tijdens een buitenrit, of wanneer je met je paard op vreemd terrein bent.

 

Vitamine P is gevestigd in Soest, omgeving Amersfoort en Utrecht