Een eigen paard: droom of drama?

Het is de grote wens van veel mensen die op paardrijden zitten, ooit een eigen paard kopen. Logisch ook, want inmiddels heb je ervaren hoe heerlijk het is om bij de paarden te zijn en dat zou je elke dag wel willen! Misschien ben je stiekem zelfs wel een beetje jaloers als je de foto's voorbij ziet komen van de mensen met een eigen paard.

 

Je kan je uren vermaken met het zoeken naar jouw droompaard. Je struint Marktplaats af, houdt de verschillende verkooppagina's op Facebook in de gaten en kijkt je ogen uit wanneer je weer een prachtig paard op een verkoopfilmpje voorbij ziet komen. Grote kans dat je in je hoofd al een lijstje hebt gemaakt van alle wensen waar je paard aan moet voldoen en dat je al een hele rits met stallen hebt gevonden waar jij je toekomstige paard neer zou willen zetten.

 

Misschien ben je weg van een bepaald ras, wil je een bepaalde tak van de sport gaan beoefenen, of zoek je een specifiek karakter en uiteraard speelt geld ook nog een grote rol. Hartstikke goed dat je dat helder hebt voor jezelf, want als je weet wat je wilt maakt dat je zoektocht een heel stuk makkelijker. Hier is er dan ook nog weinig aan de hand! 

 

Maar waar gaat het dan mis?

De situatie die ik in de praktijk het meest voorbij zie komen, is dat iemand in eerste instantie op zoek is naar een ervaren paard waar ze veel van kunnen leren. De meeste mensen hebben helaas geen oneindig groot budget (ik wacht ook nog steeds tot de Postcode Kanjer hier valt) en dan komen ze er al redelijk vlot in hun zoektocht achter dat ze misschien concessies moeten doen.

De ervaren en goed doorgereden paarden kosten veel meer geld dan de 'groentjes' en de 'bijna gepensioneerden'. Aangezien de meeste mensen nog jaren lol willen hebben met hun paard, valt dat oudere paard dan al snel af en gaan ze kijken naar een iets jonger exemplaar. Want hey, als je bereid bent om te leren en je de tijd wilt nemen, dan komt dat echt wel goed. En daar begint het vaak te knellen!

 

Laat ik voorop stellen dat er uiteraard ook mensen zijn bij wie het wel goed gaat, maar ik heb het nu over de groep waarbij het niet goed gaat. Met een reden, want ik kom steeds vaker situaties tegen waarbij mensen tegen flinke hobbels aanlopen (van 'onschuldig' ongewenst gedrag van het paard dat uit de hand begint te lopen, tot mensen die niet meer durven te rijden en hun paard willen verkopen), terwijl het makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Vaak komt dat in de basis door 2 dingen:

  • Een enorme drang om hun droom uit laten komen.
  • Een gebrek aan ervaring en hier niet van bewust zijn, of het ernstig onderschatten.

Als je iets zo graag wilt, dan kan je bijna aan niets anders meer denken. Vooral als je merkt dat het steeds meer binnen bereik komt! Als opeens blijkt dat die droom werkelijkheid kan gaan worden, worden alle bezwaren en adviezen heel makkelijk aan de kant geschoven. Merk maar eens op hoe je reageert en wat er door je hoofd gaat als iemand je een kritische vraag stelt. Door vooral naar de korte termijn te kijken en niet na te denken over de mogelijke hobbels in de toekomst, kan je vol focus en in 1 rechte lijn op je doel afgaan: het kopen van een paard. Want als je de koop eindelijk rond is, dan is de grootste hobbel genomen en valt de rest vanzelf op zijn plek.

 

Maar in de praktijk blijkt dat toch niet altijd lekker te werken. Het grote doel is namelijk niet het kopen van het paard, want hoe cliché het ook klinkt, een paard kopen is helemaal niet lastig. Het wordt pas lastig wanneer het paard er daadwerkelijk is en je het zelf moet gaan doen! Het grote doel is namelijk de samenwerking met je paard, de band die jullie samen moeten gaan opbouwen, elkaar leren kennen en je paard kunnen bieden wat hij nodig heeft. Daar komen veel mensen erachter dat ze eigenlijk toch niet zo ervaren zijn als ze dachten en dan kan het snel de verkeerde kant op gaan, met ongewenst gedrag, angst en onzekerheid tot gevolg. Niet leuk voor het paard en ook zeker niet leuk voor de eigenaar!

Kort door de bocht: Als beginnende ruiter heb je eerst paarden nodig waarvan jij kan leren, deze paarden leiden jou op en die zijn er op alle niveau's (van je eerste rondje op een manegepaard, tot aan paarden die hoog in de sport lopen). Wanneer je voldoende bent gegroeid, ervaring op hebt gedaan en wanneer je zin hebt in een uitdaging, dan kunnen de rollen worden omgedraaid! Dan kan jij wat je hebt geleerd gaan toepassen op de paarden die zelf nog veel moeten leren.   

 

Bereid jezelf goed voor met deze 5 tips

________________________

 

Tip 1: Weet waar je aan begint
Veel mensen denken dat ze weten waar ze aan beginnen, maar er zit een heel groot verschil tussen het denken te weten en het daadwerkelijk weten. Ga eerst eens écht ervaren hoe is het om voor een paard te zorgen, door op zoek te gaan naar een bijrijdpaard (of ga een paard leasen). Niet voor een maandje, maar echt voor langere tijd, laten we zeggen een jaar. Hoe bevalt het je om door alle seizoenen heen naar het paard te gaan? Hoe bevalt het je om een groot deel van de verzorging op je te nemen? Hoe ga je om met alle ups en downs van het rijden, verzorgen, de eventuele blessures, wanneer je zelf ziek of geblesseerd bent, etc.? Maak na dat jaar de balans op en bekijk of je echt gelukkig wordt van het vooruitzicht om dit jaren te mogen blijven doen. Met het grote verschil dat het paard dan echt volledig van jou is. Dus dan heb je alle lusten, maar ook alle lasten!

 

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het hebben van een paard is een levensstijl. Niet alleen een groot deel van je salaris gaat op aan je paard, er gaat ook heel veel tijd inzitten (ik heb mijn man vooraf uitgebreid gewaarschuwd, zodat hij wist waar hij aan begon, haha). Deels is dat natuurlijk te ondervangen door je paard op een stal te zetten waar alles voor je gedaan wordt en uiteraard kan je een bijrijder nemen, maar bedenk van tevoren of dat is wat je wil. 

Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om zelf mijn stal uit te mesten en het voer voor mijn paard klaar te zetten. Aan de andere kant ben ik heel blij dat ik nu op een stal sta waar ik het weiland niet uit hoef te mesten en waar ik geen waterbakken hoef te vullen. Er is maar 1 manier hoe ik dat heb kunnen ontdekken, namelijk door het te ervaren.

 

En schaam je niet als je uiteindelijk ontdekt dat je misschien toch liever blijft bijrijden. Het is enorm leerzaam, je hebt zo toch de mogelijkheid om een band op te bouwen met een paard en je hebt wel de lusten, maar niet alle lasten!

________________________

 

Tip 2: Heb geduld

Je hebt al zo lang gewacht, dus waarom heb je nu opeens zo'n haast? Neem de tijd wanneer je een paard gaat kopen. Wat maakt het uit dat je misschien nog een jaartje langer moet sparen of zoeken?
Beloof mij en jezelf in elk geval 1 ding: Ga niet kijken bij de paarden waarvan je eigenlijk wel weet dat ze niet geschikt voor je zijn. Dat is werkelijk waar een regelrechte kwelling en zo heb je een grotere kans om tóch thuis te komen met een paard dat niet geschikt voor je is. Vooral als je weet dat je snel verkocht bent en je in de fase zit waarbij je alle mogelijke problemen en obstakels wegwuift ;)

Heb je een mogelijke match gevonden? Ga dan meerdere keren langs, ga aan de slag met het paard, ga ervaren en voelen! Neem geen overhaaste beslissingen en laat je niet opjutten door de verkoper. Twijfel je, of voel je een enorme druk om snel te moeten beslissen? Doe het dan niet en kijk verder. Er zijn ongelofelijk veel paarden te koop en als dit hem niet wordt, dan komt er vanzelf weer een andere op je pad! Maak jezelf alsjeblieft niet wijs dat dit je enige kans is.

 

________________________ 

Tip 3: Wees realistisch en koop een paard dat past bij jouw niveau

Kies een paard dat bij jou past en kijk hierbij ook naar wat jij een paard kan bieden. Een klik is heel belangrijk en ik roep heel vaak dat je je gevoel moet volgen, maar in dit geval wil ik je op het hart drukken om ook goed na te denken. Die klik zegt namelijk niet alles! Een paard moet ook passen bij wat jij graag wil gaan doen, dus als het jouw droom is om hoog in de springsport mee te draaien, dan is het natuurlijk niet handig om een trekpaard te kopen. Maar het belangrijkste is in mijn ogen dat het paard past bij jou; je ervaring, je niveau, je karakter, etc. Want als jij en je paard elkaar begrijpen, er wederzijds vertrouwen is en jij kan inspelen op de behoefte van je paard, dan ontstaat er magie!

 

Even een paar zwart/wit voorbeeldjes:

  • Moet je nog heel veel leren en ben je nog niet zo handig, of ben je wat onzeker? Dan ga je veel plezier beleven aan een wat ouder paard dat alles al gezien en gedaan heeft. Een brave, ervaren en geduldige leermeester die jou verder kan helpen. Eentje waarbij je niet snel voor verrassingen komt te staan.
  • Heb je nog nooit met jonge paarden gewerkt en heb je nog helemaal geen ervaring met het opleiden van paarden, is het dan slim om tóch dat leuke groene paard te kopen? Idem met de wat oudere paarden met een pittig karakter. Verkeerde dingen aanleren heb je zo gedaan, het weer afleveren is een ander verhaal...
  • Of wat dacht je van die prachtige imposante hengst! Maar hoeveel ervaring heb je met hengsten? Weet je hoe je ze moet huisvesten, wat ze nodig hebben en hoe je om moet gaan met de welbekende 'hengsten trekjes'? En dan niet alleen de theorie, of toevallig die ene brave hengst op stal waar je een keer op hebt gereden, maar échte ervaring met hengsten.

Uiteraard kan je je paard in training zetten. Of je kan heel veel lessen gaan nemen om alles te leren op het moment dat jij je paard hebt, maar al die andere uren dat je samen bent met je paard moet je het wel alleen doen. Dat kan knap pittig zijn, vooral als de basis nog niet is bevestigd en jij (nog) niet de ervaring hebt om je paard hierbij te begeleiden. Wees daarin dus eerlijk en realistisch naar jezelf en ook naar je toekomstige paard. Kijk niet alleen door die roze bril!
 

Soms zal je zien dat het goed is om concessies te doen als blijkt dat je eisenlijstje iets te ambitieus is, maar zorg dan wel dat je 'bezuinigt' op de juiste dingen. Denk aan een paard dat misschien iets groter of iets kleiner is dat je eigenlijk zocht, misschien toch een net iets ander ras, een ander kleurtje of een ander geslacht. Ik droomde van een bonte of een schimmel, absoluut geen vos en het liefst een paard van minimaal 1.60m. Drie keer raden wat ik kocht... Een vos van 1.53m!

________________________ 

 

Tip 4: Zorg voor de juiste mensen om je heen

Want als je het hebt over realistisch zijn, dan spelen de mensen in je omgeving ook een hele grote rol. Klopt het plaatje dat jij in je hoofd hebt met de realiteit? Komt jouw idee en jouw beeld van jouw eigen kennis en kunde overeen met de werkelijkheid? Soms zijn mensen er heilig van overtuigd dat ze handige ruiters zijn en veel ervaring hebben, terwijl ze qua niveau eigenlijk nog beginnend zijn. Aan de andere kant zijn er ook goede en handige ruiters, met veel ervaring, die het idee hebben dat ze nog lang niet handig en ervaren genoeg zijn om een eigen paard te hebben. Vaak wordt dat voor een groot deel veroorzaakt door de omgeving, door wat er tegen hen gezegd wordt en wat ze zelf zijn gaan geloven.

 

Mijn advies is om een goede instructeur te zoeken. Iemand die eerlijk durft te zijn en die objectief is, met aantoonbare ervaring in de paardenwereld. Iemand die jou kent, die weet wat je sterke en je zwakke punten zijn en iemand met een goed netwerk om zich heen (want soms weet je het als instructeur ook even niet en is het goed om advies in te winnen bij je netwerk). Zorg dat het iemand is die jij vertrouwt en waarvan je weet dat deze persoon het beste met je voor heeft. Als je zo iemand hebt gevonden, vertrouw dan ook op het advies dat ze je geven en ga niet lopen zoeken tot je iemand hebt gevonden die precies zegt wat jij graag wil horen. Ondanks dat niemand in de toekomst kan kijken, kan je instructeur een hele goede inschatting maken van waar je tegenaan gaat lopen. Ze zien de obstakels op de weg die jij misschien nog niet ziet (of die je liever niet wilt zien) en zij willen het beste voor jou en een eventueel toekomstig paard, want dat is waar hun beroep om draait!

________________________

Tip 5: Koop geen problemen

Want problemen hoef je niet te kopen, die krijg je vanzelf wel, gratis en voor niets! Laat je paard keuren en probeer zo veel mogelijk van zijn (medische) geschiedenis te achterhalen. Verkopers kunnen vaak heel luchtig doen over problemen die behoorlijke impact kunnen hebben, onder het mom van 'niemand weet wat de toekomst brengt' of 'bij mij had hij er nooit last van', maar dat is geen reden om niet meer kritisch te zijn. Twijfel je over een bepaalde aandoening of bemerking? Vraag dan advies aan een onafhankelijke professional, zoals je instructeur of aan de dierenarts/hoefsmid die jij op het oog hebt voor je paard. Zij kunnen je vertellen wat de eventuele voor- en nadelen zijn, zodat je daarna een weloverwogen beslissing kan maken.

 

________________________

 

Moet ik mijn droombril nu aan de kant gooien?

Het is misschien ontzettend confronterend en ontnuchterend om zo realistisch en eerlijk naar jouw droom te kijken, maar zo voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan. Als je serieus aan de slag gaat met deze 5 tips, dan heb je een geweldig mooie basis gelegd om jouw wens uit te laten komen. Laat je dus niet ontmoedigen door deze kritische blog, maar zie het als een zetje in de juiste richting, want uiteindelijk is het jouw droom en jouw keuze, niet die van mij en niet die van een ander. Dus zet als het nodig is die kritische bril op, maar vergeet niet om ook een beetje te blijven dromen!

Vitamine P is gevestigd in Soest, omgeving Amersfoort en Utrecht