Gratis training: Project Zen-sibel!


De laatste tijd krijg ik heel vaak te horen: "Jeetje, wat is jouw paard toch braaf zeg!" Maar geloof mij, dat is niet altijd zo geweest...

 

Philo is echt een lieverd, maar hij is ontzettend sensibel en reactief. Je ziet aan hem direct wanneer hij iets spannend vindt; zijn hoofd gaat omhoog, zijn spieren spannen zich aan, hij lijkt wel 10 centimeter gegroeid en zijn ogen ploppen nog net niet uit zijn oogkassen! En zie hem dan maar weer eens zen te krijgen.

Toen ik Philo net had gekocht (als 3-jarige) gebeurde dit dagelijks. Alles was spannend en daardoor raakte hij ook heel snel overprikkeld. Op zo'n moment sloeg hij dicht en kon je hem maar moeilijk bereiken. Zijn koppie draaide overuren! Hij zocht vaak steun bij me, wat heel lief was, maar wanneer 500 kilo paard achter je weg probeert te kruipen wordt het toch een tikkie lastig om veilig te werken! Of hij rende gewoon keihard weg en vergat voor het gemak dat er aan de andere kant van het touwtje nog een mens vast zat...

 

Misschien herken jij de onderstaande punten ook wel?

Zo was Philo onder andere bang voor: 

 

 • Water uit een tuinslang, ik kon hem niet afspuiten;
 • Met andere paarden in de bak rijden (maar niet alleen willen zijn);
 • Wielrenners;
 • Mensen met paraplu's;
 • Spray (vliegenspray, anti-klit);
 • Het geluid van een schaar, maar ook het knippen zelf;
 • Het aanraken van zijn hoofd en oren;
 • Het toedienen van een spuit met bijv. een wormenkuur;
 • Plotselinge geluiden en bewegingen;
 • De trailer, zowel het laden als het rijden.

 

Ik moest dus flink met hem aan de slag, zodat hij kon gaan leren om op een goede manier met prikkels om te gaan. Naast de ervaring die ik zelf al had, wilde ik graag nóg meer leren. Ik heb geïnvesteerd in lessen bij collega instructeurs, ben als toeschouwer bij clinics en demo's geweest, ben trainers van over de hele wereld gaan volgen op Social Media en zo ben ik steeds nieuwe dingen gaan uitproberen. Soms waren het maar hele kleine nuances die het verschil maakten en inmiddels heb ik een methode gevonden die voor ons goed werkt. Nog een groot pluspunt: Doordat ik op de grond al zo'n goede band met mijn paard had opgebouwd, kon ik dit ook allemaal toepassen toen ik hem ging beleren.

 

 

Waar staan we nu?

Inmiddels is Philo net 8 geworden en natuurlijk zijn er soms nog dingen die hij spannend vindt, het blijft een sensibel paard, maar hij raakt veel minder snel overprikkeld en hij kan spanning veel makkelijker laten afvloeien. Waar we enkele jaren geleden nog onder begeleiding naar het bos moesten, gaan wij nu zelf mee als begeleiding! Ik kan in mijn eentje een rondje met hem door het dorp rijden en mijn man kan op de mountainbike met ons mee door het bos sjezen. We zijn zelfs begonnen aan de voorbereidingen voor het rijden van een riddershow! Op zo'n trainingsdag gaat Philo op de trailer mee naar een andere locatie en hij staat daar heerlijk in een paddock te chillen tot ik hem kom opzadelen. We trainen met met meerdere mensen en paarden tegelijk (met lansen, zwaarden en fakkels) en aan het einde van de dag stapt hij zo weer op de trailer.

 

Het beste nieuws is dat jij en je paard dit ook kunnen, en ik ga GRATIS mijn methode met jou delen! Dus wil jij ook:

 • Leren hoe jij en je paard met spannende situaties om kunnen gaan?
 • Weten hoe jij je paard kan 'desensibiliseren'? Van schrikkerig en sensibel, naar relaxed zen-sibel!
 • De rots in de branding zijn voor je paard en jullie band versterken?
 • Tips & Tricks voor meer lol met je knol?

 

Schrijf je dan hieronder in voor de training, helemaal voor nop!   

 

 

* indicates required

Powered by MailChimp

Volg Vitamine P ook op Facebook en Instagram: